основни предимства на пре-стреч фолиото

Какво представлява пре-стреч фолиото?

Пре-стречът е стреч фолио, което е разтегнато предварително почти до точката на скъсване и след това навито на ролка за крайна употреба. Това означава, че фолиото не изисква толкова много енергия за разтягане, както обикновеното стреч фолио, за да се достигне същата разтегнатост. По тази причина пре-стречът става все по-популярен за ръчно опаковане. Чрез него, ръчното опаковане може да постигне същата стабилност както и машинното.

Пре-стреч фолиото се произвежда като се разтяга на разролваща машина между две ролки с различна скорост на въртене. Крайната ролка е с по-голямата скорост на въртене от основната, което води до разтягането на фолиото до необходимата степен.

В резултат на предварителното разтегляне, ролките са леки и лесни за употреба и дори и с ръчна ролка максимално можем да се доближим до качеството на опаковане на палетизиращата машина. Това намалява умората в служителите, които ги използват. Усилието за разтягане и усукване е малко и позволява на работника да върви напред, което намалява евентуалните подхлъзвания и падания.

Проучвания в реални ситуации в различни компании показват, че средната разтегливост, която постига един служител при употреба на стандартно стреч фолио е под 15%.

Поради факта че пре-стречът е доста по-тънък отколкото стандартния стреч, работника използва по-малко материал за опаковането на същото количество стока, което води и до значителни икономии.

полиетиленово фолио за пре-стреч

Основни предимства на пре-стреча

  • Цена

Консумацията на пре-стреч може да бъде с до 50% по-ниска от стандартния стреч. Това води до икономически спестявания от 25-40%.

  • Няма загуби от повредени краища на ролките

Почти е невъзможно повреждането на ролката с пре-стреч при изпускането й. Обикновените ролки стреч често биват изхвърляни  след като бъдат изпуснати и краищата им повредени, правейки невъзможна последващата им употреба.

  • По-лесен за употреба

Необходимото усилие за разтягане е много по-малко, което позволява на оператора да върви напред, а не назад. Това води до по-голяма безопасност и по-голям контрол. Също така, по-малко физическа сила е необходима за разтягането и опаковането. Ролката е с около 2/3 по-лека от стандартната ролка стреч със същата дължина и по-лесна за употреба. Дебелината е наполовина, а силата на която издържа – двойна.

  • Памет на фолиото

Тъй като фолиото е предварително разтегнато и приложено върху продукцията с малко сила, то не деформира опакованата стока (например кашони), като в същото време ги придържа достатъчно надеждно. Това е може би най-важната причина за употребата на пре-стреч фолиото.

  • Постоянство на силата на стягане

Силата на стягане на стандартния стреч е непредсказуема, тъй като е трудно работника да постигне еднаква равномерна разтегливост навсякъде. При умора, усилията намаляват и остават зони от продукцията или палето, които не са добре опаковани. Това може да доведе до разпадане на продукцията по време на транспорт. Силата на стягане на пре-стреча е доста по-контролируема и равномерна.

Един от основните плюсове на пре-стреча а именно малката дебелина, в някои случаи е и негов минус. Когато имаме да опаковаме остри ръбове те по-лесно пробиват по-тънкия пре-стреч. Решението в този случай е използване на хартиени ъгли.