Предимства на палетизатора за стреч. 6 признака, които показват че може би е изгодно да преминете към машинно стречоване

предимства на палетизатора за стреч фолио

Често сме склонни да отлагаме инвестиции, заради началния капитал, който трябва да се вложи. Например, добрите машини за палетизиране със стреч фолио струват хиляди левове и е изкушаващо да продължим опаковането на ръка. В дългосрочен план обаче, забавянето може да ни струва по-скъпо.

Представяме ви няколко показателя, подкрепени с изчисления, които да ви подскажат кога е правилния момент за закупуването на палетизираща стреч машина. Ако забелязвате един или повече от тези сигнала във вашата фирма, можете да се замислите за подобна инвестиция.

Опаковане на повече от 10 палета със стреч фолио на ден

Някои фирми с далеч по-малки обеми използват автоматични машини, за да спестят ръчния труд. За добре опакован палет на ръка са нужни 5-6 минути, което понякога води до замайване и болки в гърба. При 10 палета на ден, това е над 1 час дневно, които работник прекарва в стречоване на палети. Машината може да направи нещата по-бързи. Всичко става с натискане на бутон и работника може да се заеме с други задачи, с които да бъде полезен, докато машината опакова палето. Така се повишава общата ефективност в работната среда. Също така, машините са до 2 до 3 пъти по-бързи при опаковането на пале.

Повече от 2 палета месечно, повредени от падане на продукцията

Залитане и обръщане на палет по време на транспортиране може да бъде причинено от доста неща: неподходящ избор на стреч фолио, неправилна подредба на палетите, неправилно опаковане на палетите. Когато палетите се опаковат ръчно, това е и най-честата причина за разпадане им.

За да се използва стреч фолиото максимално ефективно, трябва да се постигне поне 85-90% разтегливост. Добре разтегнатият стреч е това, което държи здраво палетата. Разтегнатостта е пряко свързана с паметта на стреч фолиото. Ако е максимално разтегнато, то запаметява позицията си. В случай, че не е добре разтегнато, то продължава да се разтяга по време на транспортиране. Когато се опакова ръчно е трудно постоянно и равномерно да се постига добра разтегнатост. Нещо, което няма как да се случи с автоматичната стреч машина, която осигурява равномерен опън на стреч фолиото.

Също така, палетизиращата машина опакова равномерно палето навсякъде по височината му, докато при ръчния труд могат да бъдат допуснати грешки, които да доведат до слаби места и падане на продукция.

В зависимост от вида на товара, който се превозва, няколко повредени товара могат да се окажат по-скъпи от инвестицията за стречоваща машина.

По-висока цена за опаковане

Както казахме, ако се опакова ръчно, работника не успява да постигне разтегливостта, която може да осъществи една стречоваща машина. Обикновенно максималната разтегливост, която един служител може да постигне според личностните качества и физическа сила, е межу 100-150%.

В същото време машината постига постоянна разтегливост между 225-250%, което позволява опаковането на повече палета за същата цена. Спестяванията от материал се натрупват и биха изплатили една инвестиция за подобна машина.

Недоволни служители

Както споменахме, ръчното опаковане на няколко палета дневно води до замайване и болки в гърба. Служителите често стават фрустрирани и изморени след опаковането на няколко палета. Ако служителите се оплакват от многото време, което отделят за опаковане, може би е време да се помисли за инвестиция в машина за палетизиране.

Трудно е да се измери удовлетвореността сред служителите, но една машина може да направи работното място доста по-приятно, което да повиши продуктивността.

Палета по-високи от 150 см

Ръчно опаковане на пале със стреч фолио над нивота на главата на работника е изключително трудно. Почти е невъзможно постигането на добра разтегливост, когато ролката се държи над главата.

Машината за стречоване решава този проблем. Повечето машини опаковат до над 2м. височина.

Повече от една контузия при палетизиране годишно

Контузиите на работното място могат да бъдат много ощетяващи. Една контузия и загуба на служител за известно време може лесно да надвърли цената на една стречоваща машина, в зависимост от сериозността на контузията. Ръчното опаковане на високи палета, както и навеждането около ниски палета може да доведе до такива контузии.

Обобщение

Ако забелязвате някой от тези 6 показателя във вашата фирма, може би трябва да се замислите за закупуване на стреч машина. Тя увеличава ефективността, намалява разходите за работна ръка, намалява бракуваната/повредена продукция и увеличава удовлетвореността сред служителите.