Палетизираща стреч машина

6 признака, които показват че може би е изгодно да преминете към машинно стречоване на продукцията Ви

 

Често сме склонни да отлагаме инвестиции, заради началния капитал, който трябва да се вложи. Например, добрите машини за палетизиране със стреч фолио струват хиляди левове и е изкушаващо да продължим опаковането на ръка. В дългосрочен план обаче, забавянето може да ни струва по-скъпо.

 

Представяме ви няколко показателя, подкрепени с изчисления, които да ви подскажат кога е правилния момент за закупуването на палетизираща стреч машина. Ако забелязвате един или повече от тези сигнала във вашата фирма, можете да се замислите за подобна инвестиция.

 

1. Опаковате повече от 10 палета със стреч фолио на ден

 

Някои фирми с далеч по-малки обеми използват автоматични машини, за да спестят ръчния труд. За добре опакован палет на ръка са нужни 5-6 минути, което понякога води до замайване и болки в гърба на опаковащия персонал. При 10 палета на ден, това е над 1 час дневно, които работник прекарва в стречоване на палети.

 

Машината може да направи нещата по-бързи. Всичко става с натискане на бутон и работника може да се заеме с други задачи, с които да бъде полезен, докато машината опакова палето. Така се повишава общата ефективност в работната среда. Също така, машините са до 2 до 3 пъти по-бързи при опаковането на пале.

 

2. Имате повече от 2 повредени палета месечно

 

Залитане и обръщане на палет по време на транспортиране може да бъде причинено от няколко неща: неподходящ избор на стреч фолио, неправилна подредба на палетите, неправилно опаковане на палетите. Когато палетите се опаковат ръчно, това е и най-честата причина за разпадане им.

 

За да се използва стреч фолиото максимално ефективно, трябва да се постигне поне 85-90% разтегливост. Добре разтегнатият стреч е това, което държи здраво палетата. Разтегнатостта е пряко свързана с паметта на стреч фолиото. Ако е максимално разтегнато, то запаметява позицията си. В случай, че не е добре разтегнато, то продължава да се разтяга по време на транспортиране.

 

Когато се опакова ръчно е трудно постоянно и равномерно да се постига добра разтегнатост. Нещо, което няма как да се случи с автоматичната стреч машина, която осигурява равномерен опън на стреч фолиото.

 

Също така, палетизиращата машина опакова равномерно палето навсякъде по височината му, докато при ръчния труд могат да бъдат допуснати грешки, които да доведат до слаби места и падане на продукция.

 

В зависимост от вида на товара, който се превозва, няколко повредени товара могат да се окажат по-скъпи от инвестицията за стречоваща машина.

 

3. Стречът е голям разход за Вас 

 

Както казахме, ако се опакова ръчно, работника не успява да постигне разтегливостта, която може да осъществи една стречоваща машина. Обикновено максималната разтегливост, която един служител може да постигне според личностните качества и физическа сила, е между 100-150%.

 

В същото време машината постига постоянна разтегливост между 225-250%, което позволява опаковането на повече палета за същата цена. Спестяванията от материал се натрупват и биха изплатили една инвестиция за подобна машина.

 

4. Недоволни служители

 

Както споменахме, ръчното опаковане на няколко палета дневно води до замайване и болки в гърба. Служителите често биват недоволни и изморени след опаковането на няколко палета. Ако служителите се оплакват от многото време, което отделят за опаковане, може би е време да се помисли за инвестиция в машина за палетизиране.

 

Трудно е да се измери удовлетвореността сред служителите, но една машина може да направи работното място доста по-приятно, което да повиши продуктивността.

 

5. Опаковате палета, по-високи от 150 см

 

Ръчно опаковане на пале със стреч фолио над нивото на главата на работника е изключително трудно. Почти е невъзможно постигането на добра разтегливост, когато ролката се държи над главата на опаковъчния персонал.

 

Машината за стречоване решава този проблем. Повечето машини опаковат до над 2м височина.

 

6. Повече от една контузия при палетизиране годишно

 

Контузиите на работното място могат да бъдат много ощетяващи. Една контузия и загуба на служител за известно време може лесно да надхвърли цената на една стречоваща машина, в зависимост от сериозността на контузията. Ръчното опаковане на високи палета, както и навеждането около ниски палета може да доведе до такива контузии.

 

В обобщение, ако забелязвате някой от тези 6 показатели във вашата фирма, може би трябва да се замислите за закупуване на стреч машина. Тя увеличава ефективността, намалява разходите за работна ръка, намалява бракуваната/повредена продукция и увеличава удовлетвореността сред служителите.

 

Ние в РБ Пласт ООД имаме изградени контакти с производители на стреч машини в Турция и можем да съдействаме при избора и закупуването. Свържете се с нас на +359 887 584 300 за повече информация или ни пишете на sales@rbplast.bg.

 

Разгледайте страницата ни с машинно стреч фолио и се свържете с нас за поръчка и консултация.